Houtskelet begane grond klaar

Geplaatst op 05-05-19 om 12:40u door sander

De winter is voorbij, dus we kunnen weer aan de slag. De afgelopen maanden stonden in het teken van het plaatsen van het frame de buitenmuren.

Hoewel dit een redelijk eenvoudig klusje lijkt, komt hier ook wel wat bij kijken, vooral om te gaan voldoen aan de hoge isolatie eisen en de stevigheid ervan aangezien ook hier een betonnen vloer op komt.

In totaal zitten er meer dan 600 hoekbeugels, 4000 schroeven, 130 staanders en 96 m2 aan OSB plaat in de muur. De muur is opgebouwd uit 2 stukken, een binnen gedeelte en buiten gedeelte. Beiden zijn 15cm dik en worden afgescheiden van elkaar door een OSB plaat (houten plaat). (op de 3e foto zijn deze 2 delen samen het beste te zien) Deze OSB plaat zorgt ook voor stevigheid in de muur.

De houten staanders zijn bevestigd op houten liggers, welke met chemische ankers zijn vastgemaakt aan de onderkant. Vlak voordat deze zijn vastgemaakt, is er een randje purschuim onder de liggers gespoten, om ook de onderkant goed tochtdicht te kijgen.


De staanders van de binnenkant en buitenkant verspringen, zodat ze niet tegen elkaar aankomen. Dit is gedaan voor de isolatie. Hout isoleert namelijk minder goed dan bijvoorbeeld glaswol, en op deze manier heb je nooit een directe houten verbinding van binnen naar buiten, er zit altijd minimaal 15cm glaswol tussen.

UIteraard zijn er ook uitsparingen gemaakt worden voor de kozijnen. De deurkozijnen zijn al geplaatst, om het geheel veiliger te maken. De rest van de kozijnen hebben we nog niet geplaatst omdat er nog veel groot materiaal naar binnen moet, het zou zonde zijn als we nu al beschadigingen zouden maken.

Voordat de binnen en de buitenkant van de muren met elkaar verbonden worden, hebben we ze eerst met touwen waterpas gezet en daarna pas vastgemaakt, dit voorkomt onnodige spanning op de muren. Als je goed kijkt zie je op de laatste foto de touwen zitten.

Het begint al aardig op een chalet te lijken vanaf nu.
We zijn inmiddels ook al een beetje met de vloer van volgende etage bezig, maar dat is hetzelfde als de vloer voor deze etage, dus mijn volgende verhaaltje zal gaan over het plaatsen van het frame van het dak....

1 reactie | reageren
Reacties op blog "Houtskelet begane grond klaar"
Uw naam
Uw reactie
Beveiligingscode - 3588 - Typ de code over
Joost op 16-06-19 om 09:10u
Beste Sander, via via ben ik op jullie blog terecht gekomen. Het wordt een mooi huis zo in het bos. Veel werk zeg.

Alle artikelen