De vloer voor de 1e etage zit er in

Geplaatst op 17-09-18 om 14:32u door sander

Het is wederom alweer even geleden dat ik een berichtje heb geschreven hier, maar nu zit eindelijk de vloer van de 1e etage erin.

Het vorige verhaal eindigde met de uitsparingen in de blokken waar de ijzeren balken op zouden komen te liggen. Inmiddels liggen de ijzeren balken hier netjes op hun plaats. Ook deze balken werden bovenaan de berg geleverd, en hebben we er ongeveer een hele dag over gedaan om ze alle 3 beneden in het huisje te krijgen.

De ijzeren balken wegen per stuk ongeveer 350kg en ze moeten op 2.5m hoogte komen te liggen, dit is dus niet iets wat je met wat mensen kan doen, dus ook hiervoor hebben we weer de hijskraan gebruikt. Deze had het een stuk lastiger dan de vorige keer, maar het is gelukt, zie hier een filmpje van het hijsen (helaas gaat het filmpje maar tot de helft omdat mijn touw om hem vast te houden te kort was).

Nadat alle 3 de balken op de plaats waren gelegd, was het tijd om hier bovenop weer houten balken te leggen. Hierop komt uiteindelijk de vloer te liggen. De reden dat er eerst ijzeren balken gelegd zijn, is dat de overspanning van 6.3m te groot is voor houten balken in combinatie met een betonnen vloer. Met de ijzeren balken erbij, is de overspanning voor het hout nog maar ongeveer 2.5m.

Vervolgens zijn er bovenop de houten balken Lewisplaten gelegd. Dit zijn zwaluwstaartplaten welke te gebruiken zijn om een dunne betonnen vloer te maken. Je kan hiermee zelfs betonnen vloeren van slechts 36mm dik maken. Bij ons komt er vloerverwarming in, dus is hij iets dikker, namelijk ongeveer 55mm.

De vloerverwarmingbuizen zijn aangelegd volgens een slakkenhuispatroon in 6 groepen (over 60m2). Met het slakkenhuispatroon voorkom je koude plekken, omdat de afvoer- en aanvoerbuizen naast elkaar lopen, de afstand tussen de buizen is 10cm.

Nadat ook dit gedaan was, was het tijd om de vloer te gaan storten. Dit was een beetje spannend, aangezien de vorige keer de betonwagen niet omhoog kon komen, maar ik heb het het eigenwijs nog eens geprobeerd en nu lukte het wel. Samen met de glijbaan die we nog hadden liggen, was de vloer binnen 2 uur gestort. Hij is nog niet glad gestreken, dat gaan we doen als er geen zware spullen meer heen en weer gesjouwd hoeven te worden, kortom, tijdens de afwerking.

Momenteel hebben we dus 1 dichte ruimte beneden (de kelder) die afgesloten is. Op de plekken waar deze onder de grond zit, is de muur bewerkt met een teer/rubber achtige substantie om de muur droog te houden.

1 reactie | reageren
Reacties op blog "De vloer voor de 1e etage zit er in"
Uw naam
Uw reactie
Beveiligingscode - 4012 - Typ de code over
Naam op 04-01-19 om 11:51u
Mooi om dit blog te lezen. Ik kijk al een tijdje uit naar het vervolg.

Alle artikelen