De keldermuren staan

Geplaatst op 05-05-18 om 11:13u door sander

Het was de afgelopen week mei-vakantie, dus we konden een weekje gaan klussen, en dat hebben we gedaan. Op de planning staat het bouwen van de keldermuren met de blokken die we de afgelopen keer naar beneden hebben gebracht. De eerste rij hadden we de vorige keer al grotendeels gelegd, dus ik kon vrijwel direct beginnen met het bouwen. De eerste rij is het lastigst, aangezien die rij perfect recht en waterpas gezet moet worden.

Eenmaal aangekomen konden we gelijk beginnen, mijn vader was weer mee, dus dat waren weer 2 extra handjes die konden helpen. De eerste paar rijen gingen supersnel, lekker laag bij de grond, dus makkelijk te plaatsen. Ook moest er een kozijn geplaatst worden voor openslaande deuren in de kelder. Dit kozijn wordt in iedere rij verankerd. Voor de tochtafdichting van het kozijn wordt gebruikt van een dubbele rij uitzendband en bouwschuim. Een van de voorwaarden voor een LEW (Lage Energie Woning) is dat er luchtdicht gebouwd wordt, dus er moet extra aandacht besteed worden aan de kozijnaansluitingen.

Per dag konden we ongeveer 2.5 rijen blokken leggen, in totaal stonden er 11 rijen op de planning deze week, dus dat was een mooi gemiddelde. De blokken zijn 60x30x25 (L x B x H). 11 rijen is dus 2.75m.

Bovenop het raamkozijn en deurkozijn komen lateien, lateien zijn gewapende lange blokken die ervoor zorgen dat er niet te veel druk op de bovenkant van de kozijnen komt. Deze lateien zijn enorm zwaar en dus niet met 2 man op de plaats te zetten op 2.5m hoogte. De korte latei (1.5m) voor het raam was nog te doen, deze weegt naar schatting ongeveer 90kg. De lange latei (3m) is een stuk zwaarder en dus onmogelijk met 2 man te plaatsen op 2.5m hoogte. Om dat toch voor elkaar te krijgen heb ik een hijskraan gebouwd om zware spullen hoog op te kunnen tillen. Dit is een houten constructie met 2 katrollen die gebruik maakt van de lier om spullen omhoog te tillen. Gelukkig werkte dat en konden we ook de lange latei die minimaal 150kg weegt op de plaats zetten.

Op de 10e rij komen er stalen balken die de constructie gaan vormen voor de vloer van de begane grond. In de 11e rij zitten op dit moment uitsparingen, daar worden de ijzeren balken tussen geplaatst. Daarna moet er nog 1 rijtje blokken geplaatst worden om het geheel op dezelfde hoogte te krijgen als de vloer die er later op gaat komen.

Tot slot begonnen met het bewerken van de delen die onder de grond gaan komen. Dat moet in 2 delen. Eerst moet er een primer op de blokken en dan een rubber/teer achtige substantie die ervoor moet zorgen dat de delen onder de grond waterdicht worden, ook daar kon ik rekenen op 2 extra handjes.

Al met al een zware week met veel sjouwen en op het einde veel heen en weer op de ladder, maar ik ben zeer tevreden met het resultaat van afgelopen week.

1 reactie | reageren
Reacties op blog "De keldermuren staan"
Uw naam
Uw reactie
Beveiligingscode - 6202 - Typ de code over
Mama op 05-05-18 om 18:03u
Jeetje, het word al een echt huis. Ik vind het knap dat je dat kan. Als er een tegenslagje is los je dat op en gaat weer vol energie er tegen aan. Die energie l8jkt nooit op te zijn. Trots op je.

Alle artikelen